Pentru ca urmeaza ziua mult asteptata de 1 mai si ne bucuram de un weekend prelungit, ne-am gandit sa iti oferim pe blogul VirtualCards o perspectiva din trecut si din prezent asupra obiceiurilor acestei zile. Speram sa-ti placa!
Obiceiuri din strabuni
Ziua de 1 mai se spunea din popor ca este cea mai frumoasa zi a lui Florar, iar noaptea era cunoscuta in Europa ca fiind noaptea vrajitoarelor!
Obiceiul stravechi cerea sa se aleaga o Regina a Lunii Mai, care era cea mai frumoasa dintre femeile din imprejurime si ea conducea semanatul pamantului pentru a se asigura ca roadele vor fi frumoase si bogate. Era o onoare sa fii aleasa Regina Maiului.
Obiceiuri europene
Originile acestei zile dateaza din sarbatorile Europei precrestine, cand se celebra fertilitatea, renasterea naturii, inceputul unui nou ciclu de viata si speranta ca energiile solare vor purifica trupurile si sufletele. Aceasta zi a continuat sa fie sarbatorita pana la inceputul secolului 17 cand Biserica Catolica a respins-o considerand-o un obicei pagan.
Obiceiuri romanesti populare
In traditia populara, Ziua Muncii era numita Ziua Pelinului sau Ziua Betivilor, care semnifica inceputul sezonului calduros. Mai este cunoscuta si ca sarbatoarea Armindenilor.
Armindenii se serbeaza pentru odihna pamantului si sanatatea vitelor. Petrecerea campeneasca se tine pentru ca vinul de anul trecut sa nu “prinda floare”. O ramura verde este adusa din padure cu o zi inainte, iar de 1 mai este pusa in fata casei, unde e lasata pana la seceris.
Acest obicei aminteste de fapt de prigonirea lui Iisus, crezandu-se ca, atunci cand Irod omora copiii, a pus o ramura verde la poarta de unde trebuia sa reia macelul in ziua urmatoare. A doua zi au aparut ramuri verzi la toate casele iar Irod n-a mai stiut unde sa-l caute pe Iisus.
Romanii obisnuiau sa se tavaleasca prin iarba si sa se spele pe maini si pe fata cu roua de dimineata, iar pelinul se purta la palarie. Se mananca miel fript si se bea vin de pelin pentru putere si sanatate de fier.
Obiceiuri comuniste
In Romania ziua de 1 mai a fost sarbatorita prima data in 1890, sarbatoarea fiind adusa de Carol al II-lea. Monarhul s-a autoproclamat atunci ca fiind “ocrotitorul muncii romanesti” si a folosit aceasta zi ca prilej pentru parade si defilari militare menite sa-i legitimize regimul autoritar si cultul personalitatii.
Odata venit la putere, regimul comunist a incercat sa instrumenteze politic o veche traditie a miscarii muncitoresti internationale. Vasile Roaita a fost un simbol inventat si apoi folosit intens de istoriografia comunista. Aparatul de propaganda l-a transformat pe acest tanar intr-un martir al cauzei si un erou al clasei muncitoare proletare. Vasile Roaita, ucis dintr-un ricoseu de glont, a fost prezentat ulterior ca fiind revolutionarul care a murit cu mana pe sirena chemand muncitorii la lupta in timpul grevei CFR de la Atelierele Grivita.
Din acest moment, ziua de 1 mai a devenit un simbol de adulare a conducatorului si un pretext pentru manifestari propagandistice megalomane.
Romanii erau obligati sa participe la parade pentru a-si manifesta recunostinta fata de conducatorii comunisti. Cei care se impotriveau erau considerati inamici ai statului si puteau fi aspru pedepsiti de catre regim.
Totusi, dupa ce mergeau dimineata la parada obligatorie, se dadea startul la sezonul estival. Tinerii se indreptau ori spre Vama Veche pentru a sarbatori la malul marii, ori la iarba verde cu mici si bere. Ziua urmatoare era libera asa ca era timp si de odihna.
Obiceiuri moderne
Astazi, 1 mai este cunoscuta ca Ziua Muncii si inceputul sezonului estival. Romanii merg la iarba verde cu familia sau se indreapta spre mare cu prietenii.
In anii precedenti, romanii au consumat peste 30 de milioane de mici intr-o singura zi si peste 150.000 de hectolitri de bere.
In aceasta perioada, comerciantii VirtualCards se bat in oferte si preturi. Micii, ceafa de porc sau carnaciorii se iau cu o zi inainte de la supermarket odata cu sortimentele preferate de bere.
Partenerii VirtualCards, Carrefour Market, Selgros, Lidl sau cora se intrec in promotii in aceasta perioada, asadar, pentru a te asigura ca vei sarbatori cum se cuvine 1 mai, verifica dinainte ofertele din aplicatie.
Indiferent de semnificatia fiecareia, nu uita sa te bucuri din plin de orice zi libera, sa folosesti momentele placute pentru a petrece cu cei dragi si sa nu uiti ca viata este un sir de clipe traite intens la prezent si ca bucuriile simple sunt cele care conteaza cel mai mult.
Oriunde vei alege sa-ti petreci aceasta zi de 1 mai, speram sa ai un weekend prelungit minunat, plin de soare si presarat cu zambete!
Copyright © VirtualCards 2025. Toate drepturile rezervate.