Dragostea reprezintă un subiect epic. Este un cuvânt celebru ce se regăseşte în gândurile tuturor şi care captează atenţia doar prin simpla pronunţie. Bucuria de a iubi şi de a fi iubit este sărbătorită de români în ziua de Dragobete pe 24 februarie.
Ce este Dragobetele şi cum îţi poţi impresiona partenerul/partenera în această zi? Află în rândurile de mai jos!
Dragobetele marchează sfârşitul iernii şi începutul primăverii. Este o personificare a dragostei pătimaşe dintre tineri şi un simbol al iubirii curate. Conform legendelor populare, Dragobetele este fiul babei Dochia, un tânăr atrăgător şi iubăreţ, care seducea femeile pe care le întâlnea. Este cunoscut sub numele de „Logodnicul Păsărilor”, deoarece iubirea este asociată cu ciripitul păsărilor de pădure, sau sub numele de „Cap de primăvară”, întrucât în credinţele populare, Dragobetele marchează venirea primăverii.
Sărbătoarea Dragobetelui constituie o cinstire a iubirii, o odă adusă cuplurilor şi o poezie pentru cei îndrăgostiţi. De aceea, tradiţiile din această zi sunt numeroase, bogate şi încărcate de un simbolism aparte. În vremurile trecute, tinerii îmbrăcau straie de sărbătoare cu motive tradiţionale şi mergeau în pădure, unde culegeau în buchete cochete primele flori ale primăverii. Multitudinea de culori şi parfumul plăcut îi îmbia apoi spre cântece şi voie bună, iar alteori jucau un joc numit „zburătorit”.
Interesantă era ora prânzului, pentru că atunci fetele alergau înapoi spre sat, iar băieţii încercau să le prindă şi să le dea un sărut. În acele vremuri, iubirea era jucăuşă, naivă şi reprezenta o curiozitate ce se dorea cercetată. Tot de la acest obicei vine şi binecunoscuta strigare „Dragobetele sărută fetele!”. În cazul în care fata se simţea atrasă de băiat, ea se lăsa prinsă şi sărutată, un moment triumfal ce marca începutul iubirii şi al unei logodne.
Se spune că în această zi bărbaţii trebuie să se afle într-o relaţie de cordialitate cu femeile. Ei nu trebuie să le supere sau să caute motive de ceartă, altfel se spune că primăvara lor va fi încărcată de ghinion şi vor avea un an lipsit de proiecte.
Mai mult, veselia caracterizează într-o mare măsură această zi de sărbătoare. Zâmbetele, râsul şi bucuria sinceră trebuie să fie prezente în vieţile tuturor. În aceeaşi notă, în ziua de Dragobete nu ai voie să plângi. Lacrimile sunt asociate în cultura populară ca fiind aducătoare de necazuri şi ghinioane în viitoarele luni. Aşa că, pregăteşte-te ca în această zi să dai grijile deoparte şi să te laşi sedus de venirea primăverii!
O altă tradiţie populară respectată în anumite regiuni ale ţării este ca fetele să îşi pună busuioc sfinţit sub pernă pentru a-şi visa ursitul. Se spune că Dragobetele le va ajuta pe acestea să îşi găsească adevărata iubire.
Având în vedere simbolistica acestei zile încărcată de cântece, veselie şi iubire, cum îţi poţi tu impresiona partenerul/partenera?
Iată o listă care îţi va veni în ajutor:
Sperăm că v-am inspirat şi că veţi petrece clipe magice împreună cu cel drag. Vă dorim să aveţi parte de o zi specială de Dragobete şi multă dragoste!
Copyright © VirtualCards 2024. Toate drepturile rezervate.