Duminica de Florii, ca si Pastele, nu are o data fixa, insa se sarbatoreste din strabuni in duminica de dinaintea Pastelui, iar romanii au traditii si obiceiuri specifice care marcheaza aceasta sarbatoare.
Floriile se celebreaza a doua zi dupa Sambata lui Lazar. In această zi Iisus Hrisos a infaptuit unul dintre cele mai mari miracole, inviindu-l pe Lazar, la patru zile de la moartea acestuia. Dupa aceasta minune, multimile stranse la portile cetatii l-au primit cu flori si l-au aclamat pe Mantuitor, la intrarea în Ierusalim.
Desi noaptea de Inviere este un eveniment solemn, duminica Floriilor este o zi de bucurie si sarbatoare, care simbolizeaza primavara si renasterea naturii. Acum se incepe plantarea rasadurilor, se pun martisoare in pamant sau ramuri de salcie sfintite pentru ocrotirea plantelor.
Salcia are un rol important in traditiile pascale romanesti. Credinciosii aduc la biserica ramuri de salcie care sunt sfintite de catre preoti la liturghia de Florii. Preotii sfintesc crengutele de salcie, ţinand ramurile inmugurite impreuna cu lumanari aprinse, ca simbol al biruinţei vietii asupra mortii. Asa cum salcia se regenereaza, asa isi doresc si credinciosii sa le fie viata, puternica si lunga.
Crengutele de salcie sunt puse la tocurile usilor si ferestrelor, la icoane sau pe morminte, dupa ce se usuca. Se crede ca fiind binecuvantate, ramurile aduc liniste si prosperitate in case. In alte zone ale tarii, se crede ca salcia imprastie norii de grindina si vindeca durerile de spate.
Ramurile de salcie simbolizeaza castitatea, dar si renasterea vegetatiei si speranta, facand referire la ramurile cu care a fost intampinat Iisus in Ierusalim. Crengutele sfintite de salcie se pastreaza peste an, iar crestinii cred ca acestea sunt bune pentru tratarea diferitelor boli.
Toti cei cu nume de floare isi serbeaza onomastica (aproximativ 1.5 milioane de romani) si este dezlegare la peste pentru pofticiosii care au postit.
Cei din Dobrogea profita cel mai mult de aceasta zi permisiva. Scrumbia la gratar este o obisnuinta la masa crestinului in aceasta duminica. In Galati, se organizeaza in fiecare an pe faleza Sarbatoarea Scrumbiei.
Cei care mananca prea mult isi promit in fiecare an ca anul acesta nu vor mai manca, dar sunt atrasi de fiecare data de mireasma pestelui si de zgomotul multimii.
Desi deniile sunt slujbe de dimineata, in saptamana Patimilor, de Florii inclusiv, sunt tinute seara pentru a aduce lumina si speranta diminetii in intunericul noptii. Aceasta traditie are rolul de a pregati crestinul sa treaca spre lumina credintei in noaptea de Inviere.
Va dorim sa aveti o duminica a Floriilor plina de speranta si iubire.
La multi ani fericiti tuturor celor care isi sarbatoresc de Florii ziua numelui!
Copyright © VirtualCards 2024. Toate drepturile rezervate.