Cu totii stim vorba de la cei mai intelepti: economiseste bani si investeste in viitorul tau.
Dar problema este ca sunt foarte multe lucruri de luat in considerare atunci cand incerci sa pui deoparte cativa lei, mai ales cand te urmareste teancul cu facturi care parca se mareste de la o luna la alta. Deci cum faci sa nu-ti schimbi radical stilul de viata si totusi sa iti faci si un plan de economisire?
In acest articol vei gasi cateva sfaturi realiste de a incepe sa economisesti bani.
Planifica-ti bugetul
Ok, stim ca suna ca un punct de baza si de bun-simt, dar primul pas pentru a deveni mai constient de necesitatea economisirii este sa fii pus fata in fata cu situatia ta financiara. Fa o lista cu toate cheltuielile tale si cat reprezinta fiecare lunar: chiria, rata, intretinerea, telefonul, cablul TV, internetul, asigurarile, abonamentul la sala, cumparaturile si tot ce mai intra aici. Daca ai zecimale, intotdeauna rotunjeste in plus, nu in minus.
Dupa ce ai scris totul si ai adunat, imparte lista in doua bazandu-te pe perioada lunii in care le platesti si vezi unde se duc exact banii tai. Ideal ar fi ca la final sa ai bani ramasi. Acei bani sunt cei pe care ii vei aloca pentru distractii si economie.
Trece economisirea ca pe o cheltuiala
Acesta este cu siguranta un punct crucial. Stii de bugetul ala pe care tocmai l-ai facut? Trece economiile ca pe una din cheltuieli. Ca sunt 50 lei sau 500 de lei pe luna, faptul ca te-ai angajat sa pui acesti bani deoparte este o modalitate sigura de a acumula putina bogatie.
Seteaza retrageri bancare automate
Daca vrei sa fii sigur ca pui deoparte o anumita suma de bani in fiecare luna, vorbeste cu un reprezentant al bancii la care ti se vireaza salariul sau seteaza online un transfer automat din contul curent in contul de economii. Daca nu “vezi” niciodata banii, nu vei fi tentat sa ii cheltui.
Tine banii in mana
Cardurile de credit sau debit sunt convenabile si usor de folosit, cu siguranta. Problema este ca sunt atat de la indemana incat pierdem rapid sirul cheltuielilor. Calculeaza cati bani trebuie sa scoti pentru cumparaturi, distractii si cheltuieli neplanuite in fiecare saptamana, inmulteste cu patru si retrage banii de fiecare data cand esti platit. Compartimenteaza-i in plicuri sau pusculite, apoi nu mai retrage bani pana la salariu.
Primeste bani gratis
E foarte enervant sa cari dupa tine un teanc masiv de carduri de loialitate. Dar stii ce e si mai enervant? Sa spui “NU” la banii pe care ii primesti gratis si exact asta ofera aceste carduri. Poti sa scapi de greutatea cardurilor instaland aplicatia VirtualCards, astfel iti transformi toate cardurile de plastic in carduri virtuale. Comerciantii romani ofera reduceri de la 7% pana la 20% in baza acestui card, plus alte beneficii punctuale daca este perioada de promotii.
Fiecare reducere se aduna la final de luna si poti transfera banii pe care i-ai economisit astfel in contul de economii, ca sa nu fii tentat sa ii cheltui pe altceva. Bani gratis, ce mai!
Strange ce ramane
Probabil stii macar o persoana care isi tine tot marunisul intr-un anumit sertar sau borcan. Incepe sa folosesti un container opac pentru a pune maruntisul in el (pusculita, cutie veche de cafea, etc.). La sfarsitul fiecarei saptamani, pune monedele din portofel sau cele pe care le-ai lasat imprastiate prin casa, in acea cutiuta. Nu vrei un recipient transparent, deoarece vei vedea banii si vei fi tentat sa scoti o parte din ei.
Alternativ, poti sa faci acelasi lucru si prin transfer bancar online. Stii ca am zis mai sus sa rotunjesti in plus, nu in minus? La sfarsitul lunii poti sa transferi maruntisul in contul de economii (chiar daca sunt doar cativa lei). In final, totul se aduna.
Du-te la cumparaturi cu lista facuta si cu stomacul plin
Stim ca nimeni nu poate trai in conditiile extreme ale junglei urbane fara cafeaua de dimineata. Sau fara o ciocolata calda alba la sfarsitul unei zile foarte lungi. Intelegem, viata iti da cateodata mai multe lamai decat ai nevoie . Dar daca nu ai planuit sa cheltui acei bani, sunt bani pierduti. Sa te privezi de lucruri pe care le iubesti si de care ai nevoie nu este o idee buna, mai ales ca mai tarziu vei cheltui mai mult ca sa te “tratezi”
In loc de asta, incearca sa fii creativ, sa te adaptezi putin (poate o cafea simpla cu lapte facuta acasa in loc de acel latte de la cafenea sau, si mai bine, cumpara cafeaua aia buna cand e la reduceri la comerciantii parteneri VirtualCards ). In felul acesta, cheltuielile pe distractie vor scadea cu fiecare salariu, dar nu in detrimentul tau.
Planifica-ti mesele
Te incurajam foarte mult sa iti planifici mesele. Pe langa faptul ca in acest fel te asiguri ca mananci alimente sanatoase si de calitate in fiecare zi pe parcursul saptamanii, salvezi si bani. Gandeste-te: stiind ca ai deja ce sa mananci, scade tentatia de a comanda pizza in ultimul minut.
De ce sa cheltui 40 – 50 de lei la restaurant pentru o masa care pe tine acasa te-ar costa 15 lei? Pregateste-ti mancare si pentru servici.
Vrei sa economisesti si mai multi bani? Planifica-ti felurile de mancare bazandu-te pe reducerile saptamanale de la supermarket-uri. Vezi care este oferta si gandeste-te ce ti-ar placea sa mananci gatit din acele ingrediente.
Iar cand gatesti, fii atent la cat consumi! De fiecare data cand deschizi usa cuptorului, se pierd intre 20 si 40 de grade Celsius. Foloseste cuptorul cu microunde cand vrei sa iti incalzesti mancarea. Nu este cel mai sanatos, dar consumi 33% mai putin fata de aragaz.
Daca ai buget de investit, cumpara electronice si electrocasnice doar de tipul A sau A+. Acestea consuma mai putina energie si dau un randament mai bun. Astfel poti reduce consumul de energie cu pana la 50%. Urmareste ofertele comerciantilor VirtualCards, de exemplu la Selgros si Metro, poti gasi super preturi la aceasta gama.
Cutia cu surprize
Aceasta regula se aplica pentru cupluri si grupuri de prieteni de asemenea: gandeste-te la o serie de activitati distractive pe care ati putea sa le faceti si care sa va coste nimic sau mai nimic, scrie-le pe hartiute si puneti-le intr-un borcan. De exemplu: mergeti sa va catarati daca aveti muntii aproape, alergati la un maraton, ramaneti acasa pentru o seara de spa, faceti un maraton de filme acasa, o seara de jocuri etc.
Oricand portofelul ti se goleste, alege o idee din borcan si distreaza-te stiind ca te bucuri alaturi de prietenii tai si nu spargi pusculita.
Fii mesterul casei tale
E incredibil cate poti sa faci cu putin otet, bicarbonat de sodiu si lamaie cand este vorba de curatat casa. Pe langa faptul ca e nemaipomenit de usor sa-ti creezi propriile produse de curatenie, e si economic. Iar ca un bonus: totul e eco!
Si mai stii ce e usor de facut? Painea. Tot ce ai nevoie este putina drojdie, faina si rabdare.
Acestea si alte lucruri pe care le poti face in casa, e posibil sa nu fie posibile pentru toti, dar daca ai o ora libera sa faci patru sau cinci paini (congeleaza ce e extra), cu siguranta pe termen lung se va vedea la buget.
Planuieste sa mergi la o intalnire financiara cu tine insuti
Deci deja urmezi toate aceste sfaturi si tot iti este greu sa pui deoparte banuti din fiecare salariu? Nici unuia dintre noi nu i-a iesit din prima. Sau din a doua, a treia, a patra sau a cincea. Planificarea finantelor este o aventura continua, una pe care poti sa o incadrezi ca schimbare a modului de viata. Stabileste in fiecare luna cate o zi in care sa ai o intalnire financiara cu tine insuti (si cu partenerul de viata) unde sa te asezi fata in fata cu cheltuielile din acea luna si sa le revezi din nou – vezi unde ai reusit si unde au fost scapari, ca sa faci mai bine luna viitoare.
Stii ce se spune: daca esuezi sa planifici, tu planifici sa esuezi. Aceasta mantra merge perfect aici.
Economisire placuta!
Copyright © VirtualCards 2024. Toate drepturile rezervate.